duminică, 19 mai 2013

Curs 20 mai. Argumente Ad Hominem. Argumentul Ad Hominem Direct


ARGUMENTE AD HOMINEM

Sunt argumente în care este atacată credibilitatea unei persoane, arătându-se că dacă acea persoană este lipsită de credibilitate, atunci ceea ce spune ea nu ar trebui acceptat. Argumentele de acest tip se întâlnesc foarte des în discursul politic și juridic.

ARGUMENTUL AD HOMINEM DIRECT

DESCRIERE
Se mai numește și abuziv sau atac la persoană, pentru că este folosit, de regulă, cu scopul de a respinge argumentele unei persoane prin distrugerea credibilității sale.

SCHEMA ARGUMENTATIVĂ PENTRU ARGUMENTUL AD HOMINEM DIRECT

Premisa în care este atacat caracterul unei persoane: Persoana a are un caracter indezirabil.
Concluzie: Argumentul lui a nu ar trebui acceptat.

EVALUARE/ÎNTREBĂRI CRITICE

1)         Cât de bune sunt dovezile care susţin afirmaţia făcută în premisa care atacă caracterul persoanei?
2)         Este problema caracterului persoanei relevant în tipul de dialog (în contextul) în care argumentul este folosit?
3)         Este concluzia argumentului aceea că argumentul lui a ar trebui respins (în mod categoric, absolut), chiar dacă au fost prezentate alte dovezi care îl sprijină, sau concluzia este doar (afirmaţie relativă) aceea că lui a ar trebui să i se acorde un grad redus de credibilitate ca susţinător al argumentului, relativ la toate dovezile disponibile?

EXEMPLE
Un exemplu oferit de Walton este argumentul lui Paul Johnson referitor la teoria economică a lui Karl Marx:
Karl Marx nu era foarte atent în culegerea datelor în vederea susținerii propriei sale teorii economice, iar pe cele pe care formula le relata cu lipsă de onestitate.
Prin urmare, nu putem avea încredere în obiectivitatea teoriei sale economice.
Evaluarea acestui argument ad hominem pe baza celor trei întrebări din schemă presupune, în acest caz:
-          răspunsul la întrebarea dacă Marx nu era atent în culegerea datelor care să-i susțină teoria;
-          răspunsul la întrebarea dacă modul în care Marx folosea datele este relevant pentru valoarea teoriei sale;
-          răspunsul la întrebarea dacă teoria lui Marx ar trebui respinsă în mod categoric, sau dacă ar trebui considerat că, în raport cu dovezile oferite, lui Marx ar trebui să i se acorde un grad relativ de credibilitate.

EXERCIȚII
Analizați următoarele argumente prin identificarea schemei argumentative implicate. Identificați premisele și concluzia argumentului. Dacă există aspecte discutabile ale argumentului care ar trebui luate în considerare, identificați întrebările critice care trebuie puse:
1)    Georgescu a fost cândva acuzat de hărțuire sexuală. Prin urmare, ar fi o greșeală să luăm în serios ceea ce spun acest pervers. Prin urmare, teoria sa despre dispariția dinozaurilor de pe pământ ar trebui respinsă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu