duminică, 9 decembrie 2012

Exercitii pentru SILOGISM


SILOGISMUL

IX. Testaţi validitatea următoarelor silogisme folosind regulile tradiţionale ale validităţii la fiecare caz în care silogismului este nevalid, stabiliţi regula încălcată.
Reguli:
I.                    Reguli de definiţie
R1. Orice silogism trebuie să conţină trei şi numai trei propoziţii categorice.
R2. Orice silogism categoric trebuie să conţină trei şi numai trei termeni; fiecare termen trebuie să apară de două ori, dar nu în aceeaşi propoziţie.

II.                 Reguli ale cantităţii
R3. Termenul mediu trebuie să fie distribuit cel puţin odată.
R4. Dacă un termen este distribuit în concluzie, atunci el trebuie să apară distribuit şi la nivelul premiselor; dacă un termen apare nedistribuit la nivelul premiselor, atunci el trebuie să apară nedistribuit şi în concluzie.

III.               Reguli ale calităţii
R5. Dacă concluzia este negativă, o premisă şi numai una trebuie să fie negativă.
R6. Dacă concluzia este afirmativă, atunci ambele premise trebuie să fie afirmative.

1. Numai persoanele care iau vitamine sunt sănătoase.
          Ionuţ întotdeauna ia vitamine.                                    
Ionuţ este sănătos.   
                                              
Rezolvare: Argumentul poate fi scris astfel:
Toate persoanele care iau vitamine sunt oameni sănătoşi.
Ionuţ este o persoană care ia vitamine.
Ionuţ este sănătos.
Silogismul se poate simboliza:
Toţi V sunt S.
Toţi I sunt V
Toţi I sunt S.
Silogismul are trei şi numai trei propoziţii (R1), are trei şi numai trei termeni şi fiecare termen apare de două ori, dar nu în aceeaşi propoziţie (R2).
Termenul mediu (V) este distribuit în prima premisă (R3), ca subiect de universală. Termenul I este distribuit în concluzie (ca subiect de universală) şi este distribuit şi în premisa a doua (ca subiect de universală) (R4), termenul S este nedistribuit în premisă ca predicat de afirmativă, dar este nedistribuit şi în concluzie (R4), ca predicat de afirmativă. Regula 5 nu se aplică pentru că concluzia este afirmativă şi nu negativă. Concluzia este afirmativă iar premisele sunt de asemenea afirmative (R6). Prin urmare, silogismul este valid.

  1. Unele persoane neîndemânatice nu sunt foarte inteligente.
Niciun hoţ căţărător nu este neîndemânatic.
Unii hoţi căţărători sunt foarte inteligenţi.

Rezolvare:
Întrucât concluzia este afirmativă, iar prima premisă este negativă, silogismul încalcă regula R6 şi este nevalid.

  1. Toţi cei care se căiesc se vor mântui.
Niciunul dintre cei care vor fi mântuiţi nu vor arde în iad.
Unii dintre cei care se căiesc nu vor arde în iad.

Rezolvare:
Silogismul se poate simboliza:
Toţi C sunt M.
Niciun M nu este A.
Unii C nu sunt A.
Silogismul are trei şi numai trei propoziţii (R1), trei şi numai trei termeni (R2), termenul mediu M este distribuit cel puţin odată (R3) în premisa a doua, ca subiect de negativă. Termenul A este distribuit în concluzie şi este distribuit şi în premisă, ca predicat de negativă (R4). Concluzia este negativă iar una dintre premise, a doua, este şi ea negativă (R5). R6 nu se aplică. Prin urmare, silogismul este valid.

  1. Unii oratori talentaţi nu sunt politicieni.
Unii actori nu sunt oratori talentaţi.
Unii actori nu sunt politicieni.

Rezolvare:
Silogismul are ambele premise negative, prin urmare încalcă cel puţin regula R5; ca urmare este nevalid.

  1. Niciun bun cetăţean nu urăşte poliţiştii.
Unii hipioţi urăsc poliţiştii.
Niciun hipiot nu este un bun cetăţean.

Rezolvare:
Silogismul se poate simboliza astfel:
            Niciun B nu este U.
            Unii H sunt U.
            Niciun H nu este B.
Silogismul are trei şi numai trei propoziţii(R1), trei şi numai trei termeni (R2), termenul mediu U este distribuit cel puţin odată (R3) în prima premisă, ca predicat de negativă. Termenul H este distribuit în concluzie – ca subiect de negativă - dar este nedistribuit în a doua premisă, ca subiect de particulară. Prin urmare, încalcă (R4). Prin urmare, silogismul este nevalid.

  1. Toţi cei care vor fi mântuiţi vor merge în Rai.
Unii dintre cei care merg în Rai vor cânta la harpă.
Unii dintre cei mântuiţi vor cânta la harpă.

Rezolvare:
Silogismul se poate simboliza:
          Toţi M sunt R.
Unii R sunt H.
Unii M sunt H.
Silogismul are trei şi numai trei propoziţii (R1), trei şi numai trei termeni, fiecare apare de două ori, dar nu în aceeaşi propoziţie (R2). Termenul mediu R este nedistribuit în ambele premise – în prima ca predicat de afirmativă, în a doua ca subiect de particulară. Prin urmare, silogismul încalcă (R3). Ca urmare, silogismul este nevalid.

Reducerea directă a silogismelor

Reducerea directă se face prin conversiune şi transpoziţia (schimbarea locului) premiselor. Tipul de operaţie este sugerat de numele modurilor. Astfel: (i) consoanele iniţiale – B, C, D, F – indică modul de figura I la care se reduce un silogism din alte figuri; (ii) consoanele care urmează după vocalele a, e, i, o – care simbolizează tipurile de propoziţii categorice – indică operaţia care se aplică premisei date, astfel: S pentru conversiunea simplă, P pentru conversiunea prin accident, M pentru transpoziţia (schimbarea locului) premiselor, C pentru reducerea indirectă.

X. Să se testeze validitatea următoarelor silogisme prin reducere directă la un mod silogistic de figura a I-a:
a.
PeM
SaM
SaP

Rezolvare:
Silogismul este de figura a II-a, CESARE. Aşa cum ne indică consoana iniţială – C -, modul silogistic se reduce la CELARENT:

MeP
SaM
SeP

Pentru a-l recuce trebuie să aplicăm conversiunea simplă la premisa majoră – PeM, şi obţinem MeP. Astfel, vom avea un mod silogistic CELARENT:

MeP
SaM
SeP.

b.
MaP
MaS
SiP

Rezolvare:
Modul silogistic este de figura a III-a, DARAPTI. Consoana iniţială, D, ne spune că modul se reduce la modul de figura a I-a, DARII. P ne spune că premisa minoră se converteşte prin accident. Astfel, vom avea:

MaP
SiM
SiP

c.
MeP
MiS
SoP

Rezolvare:
Modul silogistic este de figura a III-a, FERISON, care se reduce la FERIO prin convertirea premisei minore. Astfel, vom avea:

MeP
SiM
SoP.

d.
PeM
MaS
SoP

Rezolvare:
Modul este de figura a IV-a, FESAPO, care se reduce la FERIO prin convertirea simplă a majorei şi convertirea prin accident a minorei. Astfel, PeM se converteşte în MeP, iar MaS se converteşte în SiM. Vom avea:

MeP
SiM
SoP.

XI. Să se reducă indirect (adică prin metoda indirectă sau a reducerii la absurd), modurile silogistice:

a.
MoP
MaS
SoP

Rezolvare:
Modul este de figura a III-a, BOCARDO. Presupunem că modul silogistic este nevalid, adică presupunem că premisele sale sunt adevărate, iar concluzia este falsă. Dacă ajungem la o contradicţie va însemna că presupoziţia sau ipoteza iniţială este falsă, adică silogismul nu este nevalid. Astfel: MoP este adevărată, MaS este adevărată, iar SoP este falsă. Dacă SoP este falsă, atunci contradictoria sa, SaP va fi adevărată. Dacă înlocuim pe MoP cu SaP, ambele având aceeaşi valoare de adevăr, vom avea premisele:

SaP
MaS,

din care, putem deriva în mod valid, printr-un BARBARA, concluzia adevărată MaP:

SaP
MaS
MaP.

Însă, dacă MaP este adevărată, atunci MoP ar fi falsă. Ori, MoP este prin ipoteză adevărată. Prin urmare, am ajuns la o contradicţie, şi deci presupoziţia iniţială este falsă. Astfel, silogismul este valid.  

b.
PaM
SoM
SoP

Rezolvare:
Presupunem că modul silogistic este nevalid, adică PaM este adevărată, SoM este adevărată, iar SoP este falsă. Din faptul că SoP este falsă rezultă că SaP este adevărată. Încercăm acum să construim un silogism valid. Pentru aceasta înlocuim pe SoM cu SaP. Premisele obţinute vor fi astfel:

PaM
SaP,

din care poate fi derivată în mod valid prin BARBARA, concluzia adevărată – pentru că este obţinută din premise adevărate printr-un mod silogistic valid -, SaM. Astfel, vom avea silogismul:

PaM
SaP
SaM.

Dacă SaM este adevărată, SoM va fi falsă, fiind contradictoria sa. Dar, prin ipoteză, SoM este adevărată. Astfel. am ajuns la o contradicţie. Prin urmare, presupoziţia că silogismul este nevalid este falsă. Ca urmare, silogismul este valid.

c.
MeP
MaS
SoP

Rezolvare:
Presupunem silogismul nevalid, prin urmare MeP este adevărată, MaS este adevărată, iar SoP este falsă. Dacă SoP este falsă, atunci SaP este adevărată, fiind contradictoria lui SoP. Dacă înlocuim, la nivelul premiselor, pe MeP cu SaP, atunci din

SaP
MaS

vom putea obţine, printr-un BARBARA, adică printr-un mod silogistic valid de figura a I-a, concluzia adevărată, MaP.
Dar dacă MaP este adevărată, atunci MeP, premisa majoră a silogismului dat, va fi falsă, fiind contrara lui MaP. Însă, prin ipoteză, MeP este adevărată. Prin urmare, am ajuns la o contradicţie. Prin urmare, presupoziţia că silogismul este nevalid este falsă. Ca urmare, silogismul este valid.

d.
PaM
MeS
SeP

Rezolvare:
Dacă vom presupune că silogismul este nevalid, atunci PaM este adevărată, MoS este adevărată, iar SeP este falsă. Dacă SeP este falsă, atunci SiP, contradictoria sa, este adevărată. Dacă înlocuim pe MeS cu SiP, atunci vom putea obţine în mod valid, prin BARBARA, concluzia adevărată SiM:

PaM
SiP
SiM.

Dacă SiM este adevărată, atunci conversa sa, MiS, va fi adevărată, iar MeS, contradictoria acesteia, va fi falsă. Dar, prin ipoteză, MeS este adevărată. Ca urmare, am ajuns la contradicţie. Prin urmare, presupoziţia iniţială este falsă. Astfel, silogismul este valid.
XII. Adăugaţi premisa sau concluzia care lipseşte în fiecare dintre următoarele entimeme, puneţi argumentul rezultat în formă silogistică şi testaţi silogismul folosind regulile tradiţionale:
1.    Merele verzi nu ar trebui mâncate pentru că produc dureri gastrice.
Rezolvare:
Concluzia argumentului este Merele nu ar trebui mâncate, întrucât indicatorul „pentru că” introduce o premisă care justifică această propoziţie. Entimema poate fi scrisă:
Merele verzi produc dureri gastrice
Merele verzi nu ar trebui mâncate.
Entimema poate fi completată cu premisa:
Toate alimentele care produc dureri gastrice sunt alimente care nu ar trebui mâncate.
Astfel, se obţine argumentul:
Toate alimentele care produc dureri gastrice sunt alimente care nu ar trebui mâncate.
Merele verzi produc dureri gastrice
Merele verzi nu ar trebui mâncate,
care poate scris în formă silogistică standard
Toate alimentele care produc dureri gastrice sunt alimente care nu ar trebui mâncate
Toate merele verzi sunt alimente care produc dureri gastrice
Toate merele verzi sunt alimente care nu ar trebui mâncate. 
Silogismul poate fi simbolizat astfel:
Toţi D sunt M
Toţi V sunt D
Toţi V sunt M.
Silogismul are trei propoziţii (R1), trei termeni, fiecare apare de două ori dar nu în aceeaşi propoziţie (R2), termenul mediu – D – este distribuit cel puţin o dată (R3) în prima premisă, ca subiect de universală; termenul V este distribuit în concluzie şi este distribuit şi în premisă, tot ca subiect de universală; termenul M este nedistribuit în concluzie, dar este nedistribuit şi în premisă (R4), ca predicat de afirmativă. R5 nu se aplică pentru că concluzia argumentului nu este negativă. Concluzia este afirmativă, iar premisele sunt şi ele afirmative (R6). Prin urmare, argumentul este valid.

2.    Unii moldoveni nu sunt lipsiţi de umor pentru că Ion Creangă este moldovean.

Rezolvare:
Entimema se poate scrie:
Ion Creangă este moldovean
Prin urmare, unele persoane care sunt moldovene nu sunt lipsite de umor.
Entimema poate fi completată cu premisa:
Ion Creangă nu era lipsit de umor,
Obţinând argumentul:


Ion Creangă nu era lipsit de umor 
Ion Creangă este moldovean
Prin urmare, unele persoane care sunt moldovene nu sunt lipsite de umor,

care poate fi scris în formă silogistică:

Toţi C sunt U
Toţi C sunt M
Unii M sunt U.
Silogismul respectă regulile de definiţie ale silogismelor (R1 şi R2). Termenul mediu este distribuit cel puţin o dată (R3), ca subiect de universală în ambele premise. Termenul U este nedistribuit în premisă, ca predicat de afirmativă, dar este nedistribuit şi în concluzie, ca predicat de afirmativă (R4). Regula 5 nu se aplică, întrucât concluzia este afirmativă. Silogismul are concluzia afirmativă, dar are şi premisele afirmative (R6). Prin urmare, silogismul este valid.

3.    Ştii că Thales nu era o fire practică pentru că era filosof.

Rezolvare:
Indicatorul de premisă „pentru că” ne arată că Thales era filosof este premisă, prin urmare, Thales nu era o fire practică este concluzie. Argumentul poate fi scris:

Thales era filosof
Thales nu era o fire practică.
Entimema poate fi completată cu premisa Niciun filosof nu este o fire practică, iar silogismul va fi:
Niciun filosof nu este o fire practică
Thales era filosof
Thales nu era o fire practică.
Silogismul poate fi simbolizat astfel:

Niciun F nu este P
Toţi T sunt F
Niciun T nu este P.
Silogismul respectă regulile de definiţie, R1 şi R2. Termenul mediu – F – este distribuit în prima premisă (R3), ca subiect de universală. Termenul T este distribuit în concluzie ca subiect de universală, şi este de asemenea, distribuit în premisa minoră, tot ca subiect de universală (R4). Concluzia este negativă, şi premisa majoră este de asemenea, negativă (R5). R6 nu se aplică pentru că concluzia nu este afirmativă.

4. Numai cei care poartă cravată pot intra, iar Ionuţ poartă cravată.

Rezolvare:
Pasajul conţine două propoziţii legate prin „iar”, ceea ce sugerează că propoziţiile pot fi premise:
Numai cei care poartă cravată pot intra
Ionuţ poartă cravată.
Prima premisă poate fi scrisă – tradusă - în formă standard astfel:
Toţi cei care pot intra sunt persoane care poartă cravată,
Iar a doua:
Ionuţ este o persoană care poartă persoană.
Premisele se pot simboliza:
Toţi P sunt C
Toţi I sunt C.
Cea mai probabilă concluzie este Ionuţ este o persoană care poate intra, adică Toţi I sunt P. Astfel, silogismul se va scrie:
Toţi P sunt C
Toţi I sunt C
Toţi I sunt P.
Pentru că termenul mediu – C – este nedistribuit în ambele premise, ca subiect de afirmative, şi astfel el nu este distribuit cel puţin o dată, silogismul încalcă R3, şi prin urmare este nevalid.

Exercitii pentru Relatiile logice din patratul opozitiilor si inferente imediate


Exerciţii

PĂTRATUL OPOZIŢIILOR
Rezumat

Propoziţiile care se opun pe diagonală – cele de tip A şi O, respectiv, E şi I – se numesc contradictorii şi diferă atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ. 
A spune că sunt contradictorii înseamnă că:
-       dacă A este adevărată, atunci O este falsă
-       dacă A este falsă, atunci O este adevărată
-       dacă O este adevărată, atunci A este falsă
-       dacă O este falsă, atunci A este adevărată
respectiv,
-          dacă E este adevărată, atunci I este falsă
-          dacă E este falsă, atunci I este adevărată
-          dacă I este adevărată, atunci E este falsă
-          dacă I este falsă, atunci E este adevărată.
Propoziţiile de tip A şi E se numesc contrarii şi diferă numai din punct de vedere al calităţii. Ele nu pot fi împreună adevărate, dar pot fi împreună false. Adică:
-          dacă A este adevărată, atunci E este falsă, şi
-          dacă E este adevărată, atunci A este falsă, dar
-          dacă A este falsă, atunci nu putem şti ce valoare de adevăr are E (valoarea de adevăr a lui E este nedeterminată), şi
-          dacă E este falsă, atunci nu putem şti ce valoare de adevăr are A (valoarea de adevăr a lui A este nedeterminată).
Propoziţiile de tip I şi O se numesc subcontrarii şi diferă, de asemenea, numai din punct de vedere al calităţii. Ele nu pot fi împreună false, dar pot fi împreună adevărate, adică:
-          dacă I este falsă, atunci O este adevărată
-          dacă O este falsă, atunci I este adevărată, dar
-          dacă I este adevărată, atunci nu putem şti valoarea de adevăr a lui O (este nedeterminată), şi
-          dacă O este adevărată, atunci nu putem şti valoarea de adevăr a lui I (este nedeterminată).
Cu alte cuvinte, adevărul unei subcontrare nu poate stabili valoarea de adevăr a celeilalte.

*      Relaţiile pe verticală dintre propoziţiile de tip A şi I, şi dintre E şi O sunt relaţii de subalternare, în care:
-          A şi E se numesc supraalterne, iar
-          I şi O se numesc subalterne.
Relaţiile se definesc astfel:
-          dacă o supraalternă este adevărată, atunci subalterna sa este adevărată, dar dacă supraalterna este falsă, atunci valoarea subalternei este nedeterminată
-          dacă subalterna este falsă, atunci supraalterna este falsă, dar dacă subalterna este adevărată, atunci valoarea de adevăr a supraalternei este nedeterminată. 

Exerciţii
I.     Completaţi  următorul table cu adevărat, fals sau nedeterminat în fiecare spaţiu liber:

Dacă A este adevărat, atunci
E este fals
I este adevărat
O este fals
Dacă E este adevărat, atunci
A este ………
I este ………..
O este ……….
Dacă I este adevărat, atunci
A este ………
E este ……….
O este ……….
Dacă O este adevărat, atunci
A este ………
E este ………..
I este ……….
Dacă A este fals, atunci
E este ……….
I este …………
O este ………..
Dacă E este fals, atunci
A este ………
I este ………..
O este ……….
Dacă I este fals, atunci
A este ………
E este ……….
O este ……….
Dacă O este fals, atunci
A este ………
E este ………..
I este ……….

Rezolvare:

Dacă A este adevărat, atunci
E este fals
I este adevărat
O este fals
Dacă E este adevărat, atunci
A este fals
I este fals
O este adevărat
Dacă I este adevărat, atunci
A este nedeterminat
E este fals
O este nedeterminat
Dacă O este adevărat, atunci
A este fals
E este nedeterminat
I este nedeterminat
Dacă A este fals, atunci
E este nedeterminat
I este nedeterminat
O este adevărat
Dacă E este fals, atunci
A este nedeterminat
I este adevărat
O este nedeterminat
Dacă I este fals, atunci
A este fals
E este adevărat
O este adevărat
Dacă O este fals, atunci
A este adevărat
E este fals
I este adevărat

II. Folosind relaţiile din pătratul opoziţiilor, stabiliţi valoarea de adevăr a următoarelor propoziţii în funcţie de valoarea de adevăr a propoziţiilor date:

1.    Dacă propoziţia
Toate obiceiurile specifice lumii modei sunt rezultate ale spălării creierelor de către firmele comerciale
este adevărată, care este valoarea de adevăr a următoarelor propoziţii?
a.    Niciun obicei specific lumii modei nu este rezultatul spălării creierelor de către firmele comerciale
b.    Unele obiceiuri specifice lumii modei sunt rezultate ale spălării creierelor de către firmele comerciale
c.    Unele obiceiuri specifice lumii modei nu sunt rezultate ale spălării creierelor de către firmele comerciale.

Rezolvare:
Dacă simbolizăm propoziţia dată astfel:
Toţi O sunt R,
atunci propoziţiile ale căror valori de adevăr trebuie determinate se vor simboliza astfel: a. Niciun O nu este R, b. Unii O sunt R, c. Unii O nu sunt R. Propoziţia dată se află în raport de contrarietate cu „Niciun O nu este R”; subalternare cu Unii O sunt R; contradicţie cu Unii O nu sunt R. Prin urmare, dacă propoziţia Toţi O sunt R este adevărată, atunci: Niciun O nu este R este falsă, Unii O sunt R este adevărată, Unii O nu sunt R este falsă.
2.    Dacă propoziţia

Toate obiceiurile specifice lumii modei sunt rezultate ale spălării creierelor de către firmele comerciale
este falsă, care este valoarea de adevăr a următoarelor propoziţii?
a.    Niciun obicei specific lumii modei nu este rezultatul spălării creierelor de către firmele comerciale
b.    Unele obiceiuri specifice lumii modei sunt rezultate ale spălării creierelor de către firmele comerciale
c.    Unele obiceiuri specifice lumii modei nu sunt rezultate ale spălării creierelor de către firmele comerciale.

Rezolvare:
Dacă Toţi O sunt R este falsă, atunci Niciun O nu este R are valoarea de adevăr nedeterminată,Unii O sunt R, are valoare nedeterminată, iar Unii O nu sunt R este adevărată.
3.    Dacă propoziţia Unele crime sunt acţiuni justificabile moral este adevărată, care este valoarea de adevăr a propoziţiilor următoare?
a.       Toate crimele sunt acţiuni justificabile moral
b.      Nicio crimă nu este o acţiune justificabilă moral
c.       Unele crime nu sunt acţiuni justificabile moral.
Rezolvare:
Dacă propoziţia dată este simbolozată prin Unii C sunt M, atunci celelalte propoziţii se vor simboliza: a.Toţi C sunt M, b.Niciun C nu este M, şi c.Unii C nu sunt M. Propoziţia dată se află în raport de subalternare cu Toţi C sunt M, contradicţie cu Niciun C nu este M, şi subcontrarietate cu Unii C nu sunt M. Prin urmare, dacă Unii C sunt M este adevărată, atunci Toţi C sunt M are valoare nedeterminată, Niciun C nu este M este falsă, şi Unii C nu sunt M are valoare nedeterminată.
4.    Dacă propoziţia Unele crime sunt acţiuni justificabile moral este falsă, care este valoarea de adevăr a propoziţiilor următoare?
Rezolvare:
Dacă Unii C sunt M este falsă, atunci Toţi C sunt M este falsă, Niciun C nu este M este adevărată, şi Unii C nu sunt M este adevărată.
5.    Dacă propoziţia Nicio operaţiune de organizare a unui flagrant nu este o capcană este adevărată, care este valoarea de adevăr a propoziţiilor:
a.       Toate operaţiunile de organizare a unui flagrant sunt capcane
b.      Unele operaţiuni de organizare a unui flagrant sunt capcane
c.       Unele operaţiuni de organizare a unui flagrant nu sunt capcane.
Rezolvare:
Dacă simbolizăm propoziţia dată prin Niciun F nu este C, atunci celelalte propoziţii se vor simboliza: a. Toţi F sunt C; b. Unii F sunt C; c. Unii F nu sunt C. Dacă Niciun F nu este C este adevărată, atunci Toţi F sunt C este falsă, Unii F sunt C este falsă, iar Unii F nu sunt C este adevărată.
6.      Dacă propoziţia Nicio operaţiune de organizare a unui flagrant nu este o capcană este falsă, care este valoarea de adevăr a propoziţiilor:
a.       Toate operaţiunile de organizare a unui flagrant sunt capcane
b.      Unele operaţiuni de organizare a unui flagrant sunt capcane
c.       Unele operaţiuni de organizare a unui flagrant nu sunt capcane.
Rezolvare:
Dacă simbolizăm propoziţia dată prin Niciun F nu este C, atunci celelalte propoziţii se vor simboliza: a. Toţi F sunt C; b. Unii F sunt C; c. Unii F nu sunt C. Dacă Niciun F nu este C este falsă, atunci Toţi F sunt C, care este contrara sa, are valoare nedeterminată, Unii F sunt C, contradictoria sa, este adevărată, iar Unii F nu sunt C, subalterna sa, are valoare nedeterminată.
7.    Dacă propoziţia Unele comportamente obsesiv-compulsive nu sunt afecţiuni vindecabile este adevărată, atunci care este valoarea de adevăr a următoarelor propoziţii:
a.     Toate comportamentele obsesiv-compulsive sunt afecţiuni vindecabile
b. Niciun comportament obsesiv-compulsive nu este o afecţiune vindecabilă
c.       Unele comportamente obsesiv-compulsive sunt afecţiuni vindecabile.
Rezolvare:
Dacă simbolizăm propoziţia dată prin Unii C nu sunt V, atunci celelalte propoziţii se simbolizează: a. Toţi C sunt V; b. Niciun C nu este V; c. Unii C sunt V. Dacă Unii C nu sunt V este adevărată, atunci contradictoria sa, Toţi C sunt V, este falsă, supraalterna sa, Niciun C nu este V, are valoare nedeterminată, iar subcontrara sa, Unii C sunt V, are valoare nedeterminată.
8.    Dacă propoziţia Unele comportamente obsesiv-compulsive nu sunt afecţiuni vindecabile este falsă, atunci care este valoarea de adevăr a următoarelor propoziţii:
a.    Toate comportamentele obsesiv-compulsive sunt afecţiuni vindecabile
b. Niciun comportament obsesiv-compulsive nu este o afecţiune vindecabilă
c.       Unele comportamente obsesiv-compulsive sunt afecţiuni vindecabile.
Rezolvare:
Dacă simbolizăm propoziţia dată prin Unii C nu sunt V, atunci celelalte propoziţii se simbolizează: a. Toţi C sunt V; b. Niciun C nu este V; c. Unii C sunt V. Dacă Unii C nu sunt V este falsă, atunci contradictoria sa, Toţi C sunt V, este adevărată, supraalterna sa, Niciun C nu este V, este falsă, iar subcontrara sa, Unii C sunt V, are adevărată.

III. Folosiţi relaţiile din pătratul opoziţiilor pentru a stabili dacă următoarele argumente sunt valide sau nevalide:
1.
Nicio sculptură a lui Rodin nu este o lucrare plictisitoare
Prin urmare, toate sculpturile lui Rodin sunt lucrări plictisitoare

Rezolvare:
Niciun R nu este L
Toţi R sunt L

Premisa şi concluzia sunt în raport de contrarietate. Prin urmare, dacă una este adevărată cealaltă trebuie să fie falsă. Nu pot fi ambele adevărate. În particular, dacă premisa este adevărată, atunci în mod necesar concluzia nu este adevărată. Ca urmare, argumentul este nevalid.

2.
Este fals că unii crateri lunari sunt formaţiuni vulcanice
Prin urmare, niciun crater lunar nu este o formaţiune vulcanică.

Rezolvare:
Argumentul se poate simboliza astfel:

Este fals că unii C sunt V
Niciun C nu este V

Dacă premisa este adevărată, atunci Unii C sunt V este falsă. Pentru că  Unii C sunt V şi Niciun C nu este V sunt în raport de contradicţie, dacă Unii C sunt V este falsă, atunci concluzia Niciun C nu este V este adevărată. Prin urmare, am arătat că dacă premisa este adevărată concluzia este în mod necesar adevărată. Prin urmare, argumentul este valid.

3.
Toate băuturile de tip martini sunt băuturi periculoase
Prin urmare, este fals că unele băuturi de tip martini nu sunt băuturi periculoase.

Rezolvare:
Argumentul se poate simboliza:

Toţi M sunt P
Este fals că unii M nu sunt P.

Dacă premisa - Toţi M sunt P – este adevărată, atunci Unii M nu sunt P, care este contradictoria sa, este falsă, iar concluzia, Este fals că unii M nu sunt P este adevărată. Prin urmare, argumentul este valid.

4.
Este fals că niciun muzician de jazz nu este originar din New Orleans
Prin urmare, unii muzicieni de jazz nu sunt originari din New Orleans

Rezolvare:
Argumentul poate fi astfel simbolizat:

Este fals că niciun J nu este O
Unii J nu sunt O

Dacă premisa este adevărată, atunci Niciun J nu este O este falsă, iar subalterna sa - Unii J nu sunt O -, care este şi concluzia argumentului, este nedeterminată. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, concluzia nu este în mod necesar adevărată (poate fi falsă). Prin urmare, argumentul este nevalid.

5.
Unii medici rurali sunt lucrători voluntari
Prin urmare, unii medici rurali nu sunt lucrători voluntari

Rezolvare:
Argumentul poate fi simbolozat astfel:
Unii M sunt L
Unii M nu sunt L
Premisa şi concluzia sunt propoziţii subcontrare, prin urmare ele pot avea valori de adevăr diferite. În particular, premisa poate fi adevărată, iar concluzia falsă. Prin urmare, argumentul nu este valid.

6.
Este fals că niciun card de credit nu este un lucru care conţine holograme
Prin urmare, unele carduri de credit sunt lucruri care conţin holograme.

Rezolvare:
Argumentul se poate simboliza:
Este fals că niciun C nu este H
Unii C sunt H
Dacă presupunem premisa adevărată, atunci dacă Este fals că niciun C nu este H este adevărată, atunci Niciun C nu este H este falsă, iar concluzia, care este contradictoria acesteia, este adevărată. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, atunci concluzia este adevărată în mod necesar. Prin urmare, argumentul este valid.

7.
Este fals că unii piloţi acrobaţi nu sunt persoane curajoase
Prin urmare, este fals că unii piloţi acrobaţi sunt persoane curajoase.

Rezolvare:
Argumentul se simbolizează astfel:

Este fals că unii P nu sunt C
Este fals că unii P sunt C.

Dacă premisa este adevărată, atunci Unii P sunt C este falsă, iar subcontrara sa, Unii P sunt C, este adevărată. Prin urmare, concluzia este falsă, iar argumentul este nevalid.

8.
Niciun vampir nu este un bun specialist în pâine cu usturoi
Prin urmare, este fals că unii vampiri sunt specialişti în pâine cu usturoi.

Rezolvare:

Argumentul se simbolizează astfel:
Niciun V nu este U
Este fals că unii V sunt U.

Dacă premisa este adevărată, atunci contradictoria sa Unii V sunt U, este falsă, iar Este fals că unii V sunt U, care este şi concluzia argumentului, este adevărată. Prin urmare, argumentul este valid.
9.       
Unele constelaţii stelare sunt obiecte în formă de spirală
Prin urmare, nicio constelaţie stelară nu este un obiect în formă de spirală.

Rezolvare:
Argumentul se simbolizează:

Unii C sunt O
Niciun C nu este O.

Dacă premisa este adevărată, atunci contradictoria sa, Niciun C nu este O, care este şi concluzia argumentului, este falsă. Prin urmare, argumentul este nevalid.

10.
Este fals că toate nunţile sunt evenimente vesele
Prin urmare, unele nunţi nu sunt evenimente vesele.

Rezolvare:
Argumentul se poate simboliza:

Este fals că toţi N sunt V
Unii N nu sunt V

Dacă premisa este adevărată, atunci Toţi N sunt V este falsă, prin urmare, contradictoria sa, care este şi concluzia argumentului, este adevărată. Prin urmare, argumentul este valid. 


INFERENŢE IMEDIATE
Rezumat
Conversiunea:
-                 Schimbarea poziţiei subiectului şi predicatului
-                 Păstrarea calităţii.

Enunţul dat
Conversa
Valoarea de adevăr
E: Niciun S nu este P
Niciun P nu este S
Aceeaşi valoare de adevăr ca a enunţului dat
I:  Unii S sunt P
Unii P sunt S
Aceeaşi valoare de adevăr ca a enunţului dat
A: Toţi S sunt P
Toţi P sunt S
Valoare de adevăr nedeterminată
Unii P sunt S (conversiune prin accident)
Dacă A este adevărat, Unii P sunt S este adevărat; dacă A este fals, Unii P sunt S este nedeterminat;
O: Unii S nu sunt P
Unii P nu sunt S
Valoare de adevăr nedeterminată

Obversiunea:
-          Schimbarea calităţii
-          Înlocuirea predicatului cu negaţia sa (termenul complementar)

Enunţul dat
Obversa
Valoarea de adevăr
A: Toţi S sunt P
Niciun S nu este non-P
Aceeaşi valoare de adevăr ca a enunţului dat
E: Niciun S nu este P
Toţi S sunt non-P
Aceeaşi valoare de adevăr ca a enunţului dat
I:  Unii S sunt P
Unii S nu sunt non-P
Aceeaşi valoare de adevăr ca a enunţului dat
O: Unii S nu sunt P
Unii S sunt non-P
Aceeaşi valoare de adevăr ca a enunţului dat

Contrapoziţia:
-          Schimbarea poziţiei subiectului şi predicatului
-          Aceeaşi calitate, aceeaşi cantitate
-          Înlocuirea fiecărui termen cu negaţia sa (termenul complementar).

Enunţul dat
Contrapusa
Valoarea de adevăr
A: Toţi S sunt P
Toţi non-P sunt non-S
Aceeaşi valoare de adevăr ca a enunţului dat
O: Unii S nu sunt P
Unii non-P nu sunt non-S
Aceeaşi valoare de adevăr ca a enunţului dat
E: Niciun S nu este P
Niciun non-P nu este non-S
Valoare de adevăr nedeterminată
I:  Unii S sunt P
Unii non-P sunt non-S
Valoare de adevăr nedeterminată

Exerciţii:
IV. În tabelul următor se dă câte un enunţ, valoarea sa de adevăr şi o operaţie care trebuie aplicată acelui enunţ. Stabiliţi enunţul care se obţine şi valoarea de adevăr a acestuia.
Ex.
Enunţul dat
Valoarea de adevăr
Operaţia
Enunţul obţinut

Valoarea de adevăr
1
Nici un A nu este non-B
A
conversiune



2
Unii A nu sunt B
A
contrapoziţie



3
Toţi A sunt non-B
F
obversiune



4
Toţi non-A sunt B
F
contrapoziţie



5
Unii non-A  sunt B
A
conversiune



6
Unii non-A sunt non-B
A
obversiune




Rezolvare:
Ex.
Enunţul dat
Valoarea de adevăr
Operaţia
Enunţul obţinut

Valoarea de adevăr
1
Nici un A nu este non-B
A
conversiune
Nici un non-B nu este A

A
2
Unii A nu sunt B
A
contrapoziţie
Unii non-B nu sunt non-A

A
3
Toţi A sunt non-B
F
obversiune
Nici un A nu este B

F
4
Toţi non-A sunt B
F
contrapoziţie
Toţi non-B sunt A

F
5
Unii non-A  sunt B
A
conversiune
Unii B sunt non-A

A
6
Unii non-A sunt non-B
A
obversiune
Unii non-A nu sunt B

A

V. În tabelul următor se dă câte un enunţ, valoarea sa de adevăr şi un nou enunţ. Stabiliţi cum este stabilit acest nou enunţ şi valoarea lui de adevăr.
Ex.
Enunţul dat
Valoarea de adevăr
Operaţia
Enunţul obţinut
Valoarea de adevăr
1
Nici un non-A nu este non-B
F

Unii B nu sunt A

2
Unii A nu sunt non-B
A

Unii A sunt B

3
Toţi A sunt non-B
F

Toţi B sunt non- A

4
Nici un non-A nu este B
F

Toţi non-A sunt non-B

5
Unii non-A nu sunt B
A

Unii non-B nu sunt A

6
Unii A sunt non-B
F

Unii non-B sunt A


Rezolvare:
Ex.
Enunţul dat
Valoarea de adevăr
Operaţia
Enunţul obţinut
Valoarea de adevăr
1
Nici un non-A nu este non-B
F
contrapoziţie
Unii B nu sunt A
Nedet.
2
Unii A nu sunt non-B
A
obversiune
Unii A sunt B
A
3
Toţi A sunt non-B
F
contrapoziţie
Toţi B sunt non- A
F
4
Nici un non-A nu este B
F
obversiune
Toţi non-A sunt non-B
F
5
Unii non-A nu sunt B
A
contrapoziţie
Unii non-B nu sunt A
A
6
Unii A sunt non-B
F
conversiune
Unii non-B sunt A
F

VI.Convertiţi următoarele propoziţii şi stabiliţi dacă conversa este logic echivalentă sau nu cu propoziţia dată:

a.Toate spaţiile contaminate cu radon (un gaz) sunt cauze potenţiale de cancer pulmonar
b. Nicio operaţie de schimbare de sex nu este o procedură medicală complet reuşită
c. Unele fresce realizate de Diego Rivera sunt lucrări care celebrează spiritul revoluţionar
d. Unele forme ale carbonului nu sunt substanţe cu structură cristalină

Rezolvare:
a.
Toate spaţiile contaminate cu radon (un gaz) sunt cauze potenţiale de cancer pulmonar (c)
Unele cauze potenţiale de cancer pulmonar sunt spaţii contaminate cu radon.
Conversa este nedeterminată în raport cu propoziţia dată.

b.
Nicio operaţie de schimbare de sex nu este o procedură medicală complet reuşită (c)
Nicio procedură medicală complet reuşită nu este o operaţie de schimbare de sex
Conversa este echivalentă logic cu propoziţia dată.
c.
Unele fresce realizate de Diego Rivera sunt lucrări care celebrează spiritul revoluţionar (c)
Unele lucrări care celebrează spiritul revoluţionar sunt fresce realizate de Diego Rivera

Conversa este echivalentă logic cu propoziţia dată.

d.
Unele forme ale carbonului nu sunt substanţe cu structură cristalină (c)
Unele substanţe cu structură cristalină nu sunt forme ale carbonului.
Conversa nu este echivalentă logic cu propoziţia dată pentru că este conversa unei particular negative.

VII. Folosiţi conversiunea, obversiunea şi contrapoziţia pentru a stabili dacă următoarele argumente sunt valide sau nevalide:
1.Toţi comercianţii sunt persoane care sunt supuse riscului unui faliment neprevăzut
   Prin urmare, toate persoanele care sunt supuse riscului unui faliment neprevăzut sunt comercianţi.

Rezolvare:
Argumentul se simbolizează astfel:

Toţi C sunt P
Toţi P sunt C

Concluzia este o conversă cu valoare de adevăr nedeterminată a premisei. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, concluzia nu este în mod necesar adevărată. Prin urmare, argumentul nu este valid.

2. Nicio persoană care abuzează copiii nu este o persoană care lucrează în grădiniţele de copii
    Prin urmare, toate persoanele care abuzează copiii sunt persoane care nu lucrează în grădiniţele de copii.
Rezolvare:
Argumentul se simbolizează astfel:

Niciun A nu este G
Toţi A sunt non-G

Concluzia argumentului este obversa premisei, prin urmare are aceeaşi valoare de adevăr. Ca urmare, dacă premisa este adevărată, atunci şi concluzia este în mod necesar adevărată. Argumentul este valid.

3.Unele state care au puteri limitate nu sunt state sclave
   Prin urmare, unele state libere nu sunt state care au puteri limitate.

Rezolvare:
Argumentul se simbolizează astfel:

Unii P nu sunt S
Unii non-S nu sunt non-P.

Concluzia este contrapusa premisei, adică a unei propoziţii particular negative, care este logic echivalentă cu ea. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, atunci în mod necesar şi concluzia este adevărată, iar argumentul este astfel valid.

4. Unii oameni nebuni sunt oameni incoerenţi
    Prin urmare, unii oameni incoerenţi sunt oameni sănătoşi.

Rezolvare:
Argumentul se simbolizează astfel:

Unii N sunt I
Unii non-I sunt non-N.

Concluzia este contrapusa premisei, care este o propoziţie particular afirmativă. Prin urmare, concluzia are valoare nedeterminată în raport cu premisa. Cu alte cuvinte, dacă vom considera premisa adevărată, concluzia nu este în mod necesar adevărată. Prin urmare, argumentul nu este valid.

4. Unii oameni nebuni sunt oameni incoerenţi
    Prin urmare, unii oameni coerenţi sunt oameni sănătoşi.
Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:

Unii N sunt I
Unii non-I sunt non-N.

Concluzia este contrapusa premisei, care este o propoziţie particular-afirmativă; prin urmare, concluzia are valoare nedeterminată în raport cu premisa. Prin urmare, dacă vom considera premisa adevărată, nu vom şti care este valoarea de adevăr a concluziei. Prin urmare, aceasta nu este în mod necesar adevărată, iar argumentul va fi nevalid.

5. Unele transplanturi de organe nu sunt operaţii uşoare.
    Prin urmare, unele transplanturi de organe sunt operaţii dificile.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
          
Unii T nu sunt U.
Unii T sunt non-U.

Concluzia este obversa premisei, şi deci este echivalentă logic cu ea. Astfel, dacă vom considera premisa adevărată, în mod necesar concluzia va fi şi ea adevărată. Prin urmare, argumentul este valid.

6. Nicio persoană care râde tot timpul nu este o persoană cu simţul umorului.
    Prin urmare, nicio persoană care are simţul umorului nu este o persoană care râde tot  timpul.
Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
            
Niciun R nu este U.
Niciun U nu este R.

Concluzia este conversa premisei, care este o universal-negativă, şi este logic echivalentă cu aceasta. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, concluzia va fi şi ea în mod necesar adevărată. Astfel, argumentul este valid.

7. Toate perioadele în care dobânzile sunt ridicate sunt perioade în care afacerile tind să nu se dezvolte.
    Prin urmare, toate perioadele în care afacerile tind să se dezvolte sunt perioade în care dobânzile sunt   
   mici.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:

Toţi R sunt D.
Toţi non-D sunt non-R.

Concluzia este contrapusa premisei, care este propoziţie universal-afirmativă, şi care este echivalentă logic cu ea. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, şi concluzia va fi în mod necesar adevărată. Astfel, argumentul este valid.

8. Unele costume de baie nu sunt articole realizate pentru înot.
    Prin urmare, unele articole realizate pentru înot nu sunt costume de baie.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
           
Unii C nu sunt I.
Unii I nu sunt C.

Concluzia poate fi considerată o conversă a premisei, care este o particular-negativă. Pentru că valoarea de adevăr a conversei unei particular negative este nedeterminată în raport cu valoarea acesteia, rezultă că dacă premisa este adevărată, valoarea de adevăr a concluziei este nedeterminată, adică nu este în mod necesar adevărată. Prin urmare, argumentul este nevalid. 

9. Nicio promisiune făcută sub constrângere nu este un angajament realizabil.
    Prin urmare, niciun angajament nerealizabil nu este o promisiune făcută în absenţa constrângerii.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
            Niciun C nu este R.
            Niciun non-R nu este non-C.
Concluzia este contrapoziţia premisei, adică contrapusa unei universal-negative, cu care este echivalentă logic. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, atunci în mod necesar, concluzia este adevărată. Prin urmare, argumentul este valid. 

10. Toate persoanele care fumează sunt persoane cu un respect de sine scăzut.
      Prin urmare, nicio persoană care fumează nu este o persoană cu un respect de sine dezvoltat.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
Toţi F sunt R.
Niciun F nu este non-R.
Concluzia argumentului este obversa premisei şi este echivalentă logic cu ea. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, atunci în mod necesar concluzia este adevărată. Prin urmare, argumentul este valid.

11. Unii pictori de graffiti sunt artişti care ajută la deblocarea frustărilor înăbuşite.
      Prin urmare, unii artişti care ajută la deblocarea frustărilor înăbuşite sunt pictori de graffiti.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
Unii G sunt A.
Unii A sunt G.
Concluzia este conversa unei particular-afirmative, şi astfel are aceeaşi valoare de adevăr ca şi aceasta. Prin urmare, dacă premisa este adevărată atunci concluzia este în mod necesar adevărată. Prin urmare, argumentul este valid.

12. Unele revoluţii paşnice sunt episoade care conduc la violenţă.
      Prin urmare, unele episoade care nu conduc la violenţă sunt revoluţii nonpaşnice.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
            Unii P sunt V.
            Unii non-V sunt non-P.
Concluzia este contrapusa premisei, adică a unei propoziţii particular-afirmative. Pentru că contrapusa unei particular afirmative are valoare de adevăr nedeterminată, rezultă că dacă premisa este adevărată, concluzia nu este în mod necesar adevărată. Prin urmare, argumentul este nevalid.

13. Unele companii de asigurări nu sunt organizaţii umanitare.
      Prin urmare, unele organizaţii umanitare nu sunt companii de asigurări.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
            Unii C nu sunt U.
            Unii U nu sunt C.
Concluzia este conversa unei particular-negative, şi astfel valoarea ei de adevăr este nedeterminată. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, nu rezultă în mod necesar adevărul concluziei. Ca urmare, argumentul este nevalid.

14. Unii dragoni care respiră foc sunt reptile cărora nu le prieşte mediul umed.
      Prin urmare, unii dragoni care respiră foc nu sunt reptile care se dezvoltă într-un mediu umed.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
            Unii D sunt non-U.
            Unii D nu sunt U.
Concluzia este obversa premisei, cu care este echivalentă logic. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, atunci concluzia este în mod necesar adevărată. Argumentul este valid.

15. Toţi ucigaşii plătiţi sunt infractori care merită pedepsa cu moartea.
      Prin urmare, toţi infractorii care merită pedeapsa cu moartea sunt ucigaşi plătiţi.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
            Toţi U sunt I.
            Toţi I sunt U.
Concluzia este o conversă a premisei, care este o universală afirmativă. Pentru că o astfel de conversă, a unei universale afirmative, are o valoare de adevăr nedeterminată, rezultă că dacă premisa este adevărată, concluzia nu este în mod necesar adevărată. Ca urmare, argumentul este nevalid.

16. Niciun medicament nepermis nu este un medicament fără efecte secundare.
      Niciun medicament care are efecte secundare nu este un medicament permis.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
            Niciun non-P nu este non-E.
            Niciun E nu este P.
Concluzia este contrapusa premisei. Întrucât contrapusa unei universal-negative are valoare de adevăr nedeterminată în raport cu propoziţia iniţială, rezultă că dacă premisa este considerată adevărată, concluzia nu este în mod necesar adevărată. Prin urmare, argumentul nu este valid.

17. Toţi carburanţii fosili sunt surse de energie neregenerabilă.
     Prin urmare, niciun carburant fosil nu este o sursă de energie regenerabilă.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
            Toţi C sunt non-R.
            Niciun C nu este R.
Concluzia esre obversa premisei, şi este logic echivalentă cu ea. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, atunci concluzia va fi şi ea în mod necesar adevărată. Prin urmare, argumentul este valid.

18. Unele galaxii îndepărtate nu sunt structuri în formă de spirală.
      Prin urmare, unele structuri în formă de spirală nu sunt galaxii îndepărtate.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
            Unii G nu sunt S.
            Unii S nu sunt G.
Concluzia este conversa premisei, adică a unei particulare negative, faţă de care are o valoare de adevăr nedeterminată. Prin urmare, dacă presupunem că premisa este adevărată, concluzia nu este în mod necesar adevărată. Astfel, argumentul este nevalid.

19. Toate experienţele neplăcute sunt lucruri de care nu ne face plăcere să ne amintim.
      Prin urmare, toate lucrurile de care ne place să ne amintim sunt experienţe plăcute.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
            Toţi non-P sunt non-A.
            Toţi A sunt P.
Concluzia este contrapusa unei universale afirmative cu care este echivalentă logic. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, concluzia este în mod necesar adevărată. Prin urmare, argumentul este valid.

20. Unii dintre cei care se opun avortului nu sunt oameni pe care îi interesează binele copiilor
Prin urmare, unii dintre cei care se opun avortului sunt oameni pe care nu îi interesează binele copiilor.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza:
            Unii O nu sunt I.
            Unii O sunt non-I.
Concluzia este obversa premisei, şi astfel este echivalentă logic cu ea. Prin urmare, dacă presupunem că premisa este adevărată, atunci concluzia va fi şi ea în mod necesar adevărată. Prin urmare, argumentul este valid.

VIII. Folosiţi pătratul opoziţiilor sau conversiunea, obversiunea şi contrapoziţia pentru a stabili dacă următoarele argumente sunt sau nu valide:
a.Este fals că unele mişcări specifice jogging-ului nu sunt mişcări aerobice
  Prin urmare, este fals că nicio mişcare specifică jogging-ului nu este o mişcare aerobică.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza astfel:
Este fals că unii J nu sunt A
Este fals că niciun J nu este A.
Dacă premisa este adevărată, atunci Unii J nu sunt A este falsă. Dacă Unii J nu sunt A este falsă, atunci Niciun J nu este A este falsă, ca supraalternă a sa, iar Este fals că niciun J nu este A este adevărată. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, concluzia este adevărată în mod necesar. Prin urmare, argumentul este valid.

b.Niciun vegetarian nu este o persoană cu o dietă bogată în proteine
   Prin urmare, nicio persoană cu o dietă bogată în proteine nu este vegetariană.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza astfel:

Niciun V nu este P
Niciun P nu este V.

Concluzia este conversa premisei, şi este echivalentă logic cu ea. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, atunci concluzia este adevărată. Argumentul este valid.

c. Unele slujbe medicale nu sunt ocupaţii plăcute
   Prin urmare, unele slujbe medicale sunt ocupaţii plăcute.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza astfel:

Unii S nu sunt P
Unii S sunt P.

Premisa şi concluzia sunt în raport de subcontrarietate. Prin urmare, dacă premisa este adevărată, valoarea de adevăr a concluziei este nedeterminată. Ca urmare, dacă premisa este adevărată, concluzia nu este în mod necesar adevărată. Prin urmare, argumentul este nevalid.

d. Unii pacienţi în stare terminală sunt pacienţi care nu vor să mai trăiască
    Prin urmare, unii pacienţi care vor să trăiască sunt pacienţi care sunt pe cale să se însănătoşească.

Rezolvare: Argumentul se poate simboliza astfel:

Unii T sunt non-V
Unii V sunt non-T.

Concluzia este contrapusa premisei, adică a unei propoziţii particular-afirmative, şi are valoarea de adevăr nedeterminată în raport cu ea. Pentru că valoarea de adevăr a concluziei este nedeterminată în raport cu cea a premisei înseamnă că dacă premisa este adevărată, concluzia poate să nu fie adevărată. Prin urmare, argumentul este nevalid.